Dag van de duurzaamheid

Project: Don’t trash your future with your fashion

Naar aanleiding van de documentaire ‘The True Cost’ is er een extra educatieproject gestart om een modeshow te organiseren met als thema ‘Fast Fashion’, oftewel oneerlijke kleding. Met als doelstelling om leerlingen bewust te maken van ‘de duistere kant’ van de kledingindustrie. Kleding van bijvoorbeeld bekende modeketens als H&M en Primark geven onze leerlingen namelijk een rijk gevoel. Ze kunnen voor weinig geld veel kopen. Een volle kast met leuke kleding… Maar de onderbelichte kant van ‘Fast Fashion’ is dat de wereld hier in feite alleen maar armer van wordt….

We willen leerlingen daarom graag bewust maken van de volgende speerpunten in dit project:

• Het probleem bij dit soort merken en bekende modehuizen is dat ze niet investeren in de meest basale mensenrechten, een veilige werkomgeving of in een duurzaam productieproces;
  • Ook het milieu heeft ongelooflijk te lijden onder de kledingindustrie. Het is naast de olie-industrie de meest vervuilende industrie op aarde;
  • Er zijn dorpen rondom katoenplantages en leerlooierijen waar praktisch alle kinderen die geboren worden gehandicapt zijn. Hoe dat komt? Door alle gifstoffen in de lucht, bodem en het water.

Als wereldburger is het belangrijk om te weten dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de duistere kant van de kledingindustrie. Onder begeleiding van Mevr. de Vries en Mevr. Roos gaan daarom 10 leerlingen uit leerjaar 1 en 2 de uitdaging aan om samen op zoek te gaan naar mogelijke manieren om – nu en in de toekomst – bij te dragen aan het verkleinen van dit wereldwijde probleem. De leerlingen creëren als kritische (mode)ontwerper een eigen mening over fast fashion, maken een eigen ontwerp en werken toe naar de modeshow ‘Don’t trash your future with your fashion’ op 10 oktober om samen de wereld een klein beetje ‘mooier’ te maken!

Kijk hier wat de krant erover schrijft!